![](https://www.salmar.no/wp-content/uploads/2023/06/SalMar-merder-Froya1.jpg)
Dette er lakseoppdrett
Myter & Fakta
Stamfisken
Dette er foreldrefisken som gir rogn og melke som grunnlag for ny fisk, i form av en blanding som gir befruktet rogn. I klekkeriet med en temperatur rundt åtte grader, tar det 60 dager fram til klekking.
![](https://www.salmar.no/wp-content/uploads/2023/06/Rogn-2017-01-26-_RUA2982-SalMar-1080.jpg)
Øyerogn av laks
Etter 25-30 dager i klekkeriet blir rogna til øyerogn, og man kan tydelig se øynene til laksen som to svarte prikker inne i egget.
![](https://www.salmar.no/wp-content/uploads/2023/06/Oyerogn-20201002-DSC06473-SalMar-1080.jpg)
Klekkingen
Når skallet sprekker og yngelen frigjøres, klekkes rogna. Fra fødselen har yngelen med seg mat for de første ukene i den såkalte plommesekken. All utvikling og vekst bestemmes nå av temperaturen.
![](https://www.salmar.no/wp-content/uploads/2023/06/plommesekkyngel-20201002-DSC06527-SalmMar-1974.jpg)
Startfóring
Når plommesekken er brukt opp, flyttes yngelen fra klekkeriet og over i fiskekar, og er da klar for startfóring i en vanntemperatur på 10-14 grader. Yngelen utsettes nå for svak belysning hele døgnet, og startforingsperioden varer i seks uker. Etter hvert som yngelen vokser, blir den sortert og plassert i større kar. I god tid før den såkalte smoltifiseringen vaksineres all settefisk, før den transporteres med brønnbåt til matfiskanleggene.
![](https://www.salmar.no/wp-content/uploads/2023/06/GOK8644-kopi.jpg)
Smoltifisering
Prosessen når settefisken går fra et liv i ferskvann til saltvann, kalles smoltifisering. Da får fisken en sølvblank farge på buken, og den blir blågrønn over ryggen. Gjellene forandrer seg også når settefisken blir smolt.
![](https://www.salmar.no/wp-content/uploads/2023/06/smoltifisering_2023_DSCF1286_SalMar-1080.jpg)
Matfisk
Oppdrett av smolt til matfisk foregår i merder. Dette er store notposer som henger fritt ned i sjøen, og som er festet til og holdes oppe av en flyteenhet. I tillegg til solid fortøyning, krever notposen jevnlig rengjøring og sikring mot rømning av fisk. Veksten i merdene påvirkes av foring, lys og vannkvaliteten. Også i sjøen sorteres fisken etter hvert som den vokser.
![](https://www.salmar.no/wp-content/uploads/2023/06/Mefjord-Vinter-SalMar-higres-scaled.jpg)
Slakting og bearbeiding
Allerede etter ett år i sjøen er den første fisken klar for slakting. Fisken fraktes da levende i friskt sjøvann om bord i brønnbåt til land. Fra ventemerder går den skånsomt over til slakteriet. Avliving og utblødning skjer her med hjelp av høyteknologiske maskiner, og alltid i henhold til offentlig regelverk. Etter slakting blir laksen bearbeidet til ulike nivåer og produkter.
![](https://www.salmar.no/wp-content/uploads/2023/06/slaktelinje_2023_DSCF9532_SalMAr-1080.jpg)
Salg
Laksen selges enten som hel sløyd laks (fersk eller frosset), filetert, som porsjoner, eller i form av mange andre produktvarianter, som igjen distribueres til markeder over hele verden.
![](https://www.salmar.no/wp-content/uploads/2023/06/our-products_2023_DSCF1550_SalMar-16_9.jpg)